Станіслав Гайдер: "Взаємосумісність з НАТО - наш національний інтерес"

17 травня 2024, 11:17 | ID: 71147
Станіслав Гайдер:

В інтерв'ю для Kyiv Post заступник міністра оборони України розповів про прогрес у досягненні взаємосумісності з НАТО та реалізації спільних проєктів.

"Мій напрям веде роботу як над концепцією Дорожньої карти взаємосумісності з НАТО, заходами адаптованої Річної національної програми Україна-НАТО, так і над реалізацією спільних середньострокових та довгострокових проєктів. І все це про стандарти НАТО," – зазначив Станіслав Гайдер.

За його словами, на сьогодні вже імплементовано 322 стандарти НАТО, а ще 50 перебувають на стадії впровадження.

"Цитуючи міністра оборони, скажу, що Збройні Сили мають відповідати усім критеріям НАТО і для цього треба змінюватися задля досягнення взаємосумісності," – підкреслив заступник міністра оборони.

Одним із важливих проєктів є запуск першої спільної з НАТО інституції – NATO-Ukraine Joint Analysis, Training and Education Centre (JATEC).

"Центр повинен забезпечити спільний аналіз безпекових викликів, сприяти вдосконаленню системи підготовки та військової освіти. Над спільним розвитком спроможностей у рамках роботи центру працюватимуть разом українці та наші колеги з країн-членів НАТО," – розповів Станіслав Гайдер.

Він також підкреслив, що Україна буде не лише отримувачем, але й надавачем цінного досвіду: "Наш внесок у діяльність центру пов’язаний насамперед із десятирічним досвідом російсько-української війни, інноваціями та практиками, які ми сформували за час повномасштабного вторгнення Росії. І цей досвід уже змінює стандарти НАТО, формує спроможність відповідати на виклики та загрози у сфері оборони».

Детальніше читайте за посиланнями: перша частина - https://www.kyivpost.com/uk/post/32772; друга - https://www.kyivpost.com/uk/post/32791